Vrijdagmarkt Wagnerplein
Voor een verslag van deze dag zie: Wagner-archieven. Voor enkele voorbeelden van taaldraden zie: teksten op het Wagnerplein.
Persbericht
Na een geslaagde start op de meimarkt zullen de Tekstwevers op 24 juni 2011 opnieuw fraaie zinnen trachten te ontfutselen aan de lokale bevolking. Dat zijn deze keer de bezoekers van de dagmarkt op het Wagnerplein, waar gevleugelde uitdrukkingen worden verzameld tussen 9.30-15.00u.
Uitvalsbasis is het markante tekstorgel ‘Madeleine’, ontworpen en uitgevoerd door beeldend kunstenaar Maarten Fleuren. Tijdens de meimarkt oefende het ‘orgel’ een enorme aantrekkingskracht uit op zowel kinderen als hun ouders, die niet weg waren te slaan bij het mechaniek.
‘Tekstwevers’ vindt gedurende de zomer plaats in het kader van Tilburg Textiles 2011. Het project behelst het blootleggen van de Tilburgse identiteit aan de hand van geschreven bijdragen van de inwoners uit de stad. Tegen het decor van het tekstorgel zetten Tekstwevers de Tilburgers gericht aan tot het doen van uitspraken over hun bestaan en het stadsleven in het bijzonder. De uitspraken worden genoteerd op een formulier. Ze kunnen in verschillende talen zijn, in dialect of het jargon van een bepaalde groep: vaktaal, straattaal, etc. Zo ontpopt de taal zich als teken van diversiteit, maar ook van onbegrip en miscommunicatie. Deelnemers krijgen een bedankje in de vorm van een keramische handreiking van beeldend kunstenares Ceciel van der Weide.
Om de afzonderlijke lijnen in de stad te verbinden en een waar weefwerk tot stand te brengen worden daarop poëtische technieken ingezet. Door teksten te combineren zal Nick J. Swarth oorspronkelijke, typisch Tilburgse teksten smeden: Nieuwe teksten voor Tilburg.
Typograaf Sander Neijnens zal de teksten vormgeven. Ze worden geprint op T-shirts. Dit concrete resultaat mondt uit in een slotmanifestatie. Hiervoor wordt iedereen die een tekst aanleverde uitgenodigd. Mensen wier tekst is beland op een T-shirt krijgen daarvan een exemplaar. Het wordt een uniek treffen van lieden uit alle geledingen van de samenleving, een gelegenheid om kennis te maken met ‘medeschrijvers’, die met hun tekst deel uitmaken van ‘jouw’ gedicht. Een unieke versterking van het sociaal weefsel.
Het tekstorgel staat op vijf uiteenlopende locaties. Later deze zomer zal het te zien zijn tijdens Roze Maandag, de TIK-week en ‘Boeken rond het Paleis’. De slotmanifestatie vindt plaats op zondag 23 oktober 2011 in het Factorium.