Zondag 22 Mei was de aftrap van het project “Tekstwevers” i.k.v. Tilburg Textiles.
“Tekstwevers” is een project van Stichting Kunstprojecten Tilburg.
Al in de vroege ochtend werd het “Tekstorgel” geplaatst op het Stadhuisplein naast de ingang van de Emmapassage. Pontificaal blinkend in de zon stond het orgel te wachten om de teksten te ontvangen van het wandelend publiek op de grootste tweedehands markt van Tilburg “De Meimarkt”. Het orgel dat heel weinig muziek produceert, moet je gezien hebben om te geloven, prachtig van gekkigheid en vrolijk van kleur, lokt het orgel het volk naar zich toe. Naast het orgel waren er deze dag 4 enthousiaste “Tekstwevers” bij, om de nieuwe zinnen voor Tilburg, van het gelokte publiek te ontfutselen. De “Tekstwevers” van de dag waren: Ceciel van der Weide (beeldend kunstenaar) Melde Gilissen (student), Nick J. Swarth (dichter) en Henk Verhoeven (organisator). De “Tekstwevers” hadden zoals gezegd de taak om nieuwe teksten/zinnen te vragen aan de voorbijgangers. De vragen van de “Tekstwevers” waren heel uiteenlopend van aard, het ging over wat ‘men’ vond van de stad tot aan meer persoonlijke zaken: variërende van hun inspiratiebronnen tot aan meer emotionele zaken. Niet in alle gevallen lukte het dat ‘men’ direct een zin kon verzinnen terplekke. In die gevallen kreeg men een formuliertje mee om deze later weer in te leveren. Bij elke interessant aangeleverde zin ontving ‘men’ een keramische handreiking waarop met een keramische pen een tekst geschreven stond. Aan deze handreiking hing een label waarop in het kort de inhoud van het project stond. De handreiking werd gezien als een cadeautje voor het aanleveren van een nieuwe zin. Je zou kunnen zeggen dat het een ruilen van zinnen was deze dag.
Op het einde van de dag werd de inhoud van de brievenbus van het Tekstorgel geleegd en meegegeven aan Nick J. Swarth, die er op zijn beurt weer mee aan de slag zal gaan om de aangeleverde zinnen te selecteren om zo op het einde van het project de geselecteerde zinnen te plaatsen op een aantal T-shirts. Deze T-shirts worden vervolgens, binnen een eindmanifestatie, gegeven aan degene die de zinnen hebben aangeleverd.
Naar schatting zijn er op deze dag plus minus 130 nieuwe zinnen binnen gekomen. Dit wil niet zeggen dat deze allemaal gebruikt gaan worden, zoals gezegd alleen de beste zinnen worden uiteindelijk gebruikt voor op de T-shirts.
Nog even dit: De keramische handreikingen zijn gemaakt door 18 vrijwilligers (cursisten van het cursusatelier van beeldend kunstenaar Ceciel van der Weide). De handreikingen zijn ontworpen door Ceciel van der Weide. Bij deze: dank aan de grote groep vrijwilligers.
Het Tekstorgel met de naam “Madeleine” is ontworpen en gebouwd door beeldend kunstenaar Maarten Fleuren.
Met vriendelijke groet,
Henk Verhoeven
Stichting Kunstprojecten Tilburg