Slot/23 okt

Zondag 23 oktober

Stichting Kunstprojecten Tilburg sloot het project “Tekstwevers” af op Zondag 23 Oktober in de tuin en foyer van het Factorium.
Locatie: Factorium, Koningsplein 11a Tilburg
Aanvang: 14.00 uur tot 16.00 uur
Gratis Entree.

In de tuin van het Factorium prijkte wederom het markante Tekstorgel “Madeleine”.

Korte beschrijving van het project Tekstwevers:
Het doel van het project “Tekstwevers” was het ontfutselen van Nieuwe teksten voor Tilburg. Om de Tilburgse bevolking zo ver te krijgen werd door de werkgroep Tekstwevers, bestaande uit vier cultuurmakers c.q. kunstenaars en een projectleider, bedacht om dit met een fraai/ludiek/kleurrijk mobiel te doen. Dit mobiel werd gedoopt tot het Tekstorgel “Madeleine”, ontworpen en gebouwd door beeldend kunstenaar Maarten Fleuren. Vervolgens werden door de werkgroep vijf evenementen uitgekozen om deze nieuwe teksten te werven, dit werden achtereenvolgens: de Meimarkt, de Wagnerplein markt, de Roze Maandag, het Tik-Festival en Boeken rond het Paleis. Hier werden plus minus 650 zinnen/teksten verzameld. Bij iedere ingeleverde tekst kreeg de bedenker een keramische handreiking aangereikt. Deze handreikingen zijn ontworpen door beeldend kunstenaar Ceciel van der Weide en mede geproduceerd door een tiental vrijwilligers in het keramiekatelier van Ceciel van der Weide. In het totaal zijn er zo’n vijfhonderd handreikingen uitgedeeld. Na deze vijf evenementen is dichter Nick J. Swarth aan de slag gegaan om uit deze nieuwe teksten (meer dan 600!) een selectie te maken om hiermee nieuwe gedichten te vormen. Voor de vormgeving van de speciale website van Tekstwevers.nl en de vormgeving van de labels, de kaarten waarop de teksten werden geschreven, en ondermeer het logo van het project, is grafisch vormgever Sander Neijnens verantwoordelijk.

Uiteindelijk heeft Nick J. Swarth vijftien gedichten samengesteld uit de aangeleverde teksten, waarvan er vijf op T-shirts zijn gedrukt. Verder is er door Sander Neijnens een speciaal boekje gemaakt waarin de andere geselecteerde teksten te lezen staan.
Tijdens de eindmanifestatie werden deze T-shirts en boekjes uitgereikt aan de bedenkers van de teksten.
Nick J. Swarth en saxofonist Henk Koekkoek gaven deze middag de teksten dichterlijk en muzikaal vorm.
Verder gaf beeldend kunstenaar Ceciel van der Weide (ontwerper van de handreikingen) een demonstratie van het maken van de keramische handreikingen, die uitgedeeld zijn geworden aan de bedenkers van de “Nieuwe teksten voor Tilburg”.

Henk Verhoeven
Stichting Kunstprojecten Tilburg
Projectleider/coördinator project “Tekstwevers”

www.tekstwevers.nl
info@kunstdichterbij.nl
tel: 013 – 543 33 49, 06 – 447 45 911

Reacties zijn gesloten.